CHANNEL Kft. 16 éve a SIKA megbizható partnere
Ügyfélszolgálat: +36-70-772-1309,  +36-20-466-2008 ,  +36-20-466-0021   e-mail:    info@skbolt.hu 
BLOG

Mit csináljak, ha vizesedik a falam?

sika
2023.09.11 15:52
Mit csináljak, ha vizesedik a falam?

Állítsd meg a talajnedvesség felszívódását szakszerűen! - Az új generációs SikaMur® rendszerrel ez egyszerűen megoldható!

 Mi okozhatja a vizesedést?

 

Az épület falában a nedvesség emelkedését, a víz áramlását az áteresztő falszerkezet teszi lehetővé. A víz a talajból jön és a kapilláris hatásnak köszönhetően a pórusokon keresztül emelkedik fel a falazatban. A víz magassága több tényezőtől függ, beleértve a pórusszerkezetet és -méretet és a víz párolgásának sebességét. Minél finomabbak a pórusok, annál magasabbra emelkedik a víz. Ez általában kb. 1,5 méter, de súlyosabb esetekben a nedvesség akár 2 méterig is emelkedhet. A talajvíz kis mennyiségű oldható sókat - kloridokat, nitrátokat és szulfátokat - is tartalmaz. Amikor a víz elpárolog, ezek a sók lerakódnak a felületen. Egyes sók vízzel érintkezve kitágulhatnak, ami a vakolat károsodását eredményezik.

Bár a leggyakoribb eset valóban a talajból felszökő nedvesség általi vizesedés, azonban nem ez az egyetlen módja a foltok megjelenésének. Nézzük a foltok eredetét!

 

vizesedő fal
 • Ha a folt közvetlenül a vizes blokk mellett, vagy a vele érintkező falon jelenik meg, akkor szinte biztosan csőtöréssel állunk szemben. Ilyenkor nem érdemes húzni az időt, hívjunk szakembert, aki segít helyreállítani a hibát.
 • Ha a falak magasabb részein jelentkezik halványabb vizes folt, akkor jó eséllyel szivárgásról lesz szó, ami szintén szakember beavatkozását igényli.
 • Amennyiben kis idővel a zuhany vagy a csap használata után jelenik meg vizes folt a vizes blokk melletti falon, úgy a használatból eredő szétfolyó víz próbál bejutni a fal mélyebb részeire. Ilyen esetben ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb víz menjen a kád vagy a mosdókagyló mellé, ezzel óvhatjuk a falak épségét.
 • Ha nagyobb területen szinte szabályos kör formában jelentkezik a folt, nagy valószínűséggel a falak szigetelésével lesz gond: vagy elöregedett, vagy eleve nem is volt egyáltalán szigetelve az érintett falfelület. Sajnos főként régebbi házak esetében előfordult, hogy ezt a lépést kihagyták az építkezés során.
 • A falak alsó részein jelentkező vízfoltok szintén a szigetelés elhasználódására, vagy hiányára utalnak, ez a legveszélyeztetettebb területe az épületnek a talajvíz miatt.

   

 

Mi a megoldás?

 

A talajnedvesség elleni küzdelemnél, az épületszerkezetek megóvásánál a probléma elkendőzése helyett (pl. penészes fal letisztítása) hazánkban is az utólagos vízszigetelési lehetőségek közül egyre többen olyan megoldást választanak, amely:

 • nem jár számottevő bontási munkálattal és kosszal
 • megoldja a sók lekötését, a víz elpárologtatását és egy esztétikus, lélegző fal létrejöttét
 • a szakkivitelezők korlátozott száma miatt lehetővé teszi a szakszerű kivitelezést házilag is
 • a probléma minél gyorsabb, hatékonyabb lezárása miatt biztosítja az azonnali befejezhetőséget

 

sikamur injektálás

Az új generációs SikaMur rendszer egy olyan megoldás, amely a fenti elvárásoknak megfelel. A rendszer az alábbi elemekből áll:

 • injektálható talajnedvesség elleni szigetelő vízzáró krém: SikaMur® InjectorCream-100
 • cementkötésű, előre kevert, falszárító SikaMur® Dry vakolat, amely alkalmas nedves és sóvirágos falakhoz, lábazatok és alagsorok falaihoz, a falszerkezetben lévő víz elpárologtatásához, a habarcsrétegben lévő sók lekötéséhez, sóvirág és penész kialakulásának megakadályozásához
 • SikaMur® Finish cementmentes mész alapú simítóvakolat nedves falazat helyreállításáhozA szigetelés gyors, azonnal befejezhető, hiszen az injektáló szigetelő vízzáró krém anyag bejuttatásához nincs várakozási idő, nem kell várnunk a kivitelezőre, nem kell várnunk a folyadék behatolására sem nyomás alatt, sem gravitációban. Emellett az injektálás után nem kell várnunk a 6-12 hónapos falszárítási periódusra, a SikaMur Dry alkalmazásával azonnal befejezhető a javítás

A szigetelés egyszerű, kivitelező nélkül is használható, a kárelhárításhoz előzetes szakmai képzés nélkül nekiállhatunk, hiszen a legtöbb falazat típus esetén jól használható és semmilyen extra hozzáértést nem igényel. Az anyagmennyiséget könnyen mi is kiszámíthatjuk, az injektáló lyukakat nem kell benedvesítenünk, injektáló anyagot utántöltenünk nem kell és nincs szükségünk drága injektáló berendezésre. A SikaMur-Dry falszárító vakolat felhasználása is egyszerű, hiszen csak egykomponensű és a vakolandó felület nem igényel semmilyen bonyolult előkészítést, a vakolat felvitelét követően csupán glettelésre, vagy szilikát alapú festésre lesz szükség.

A szigetelés gazdaságos, mivel nincs szakkivitelezői munkaköltség, egy rendszeren belül tudjuk elvégezni a víz elpárologtatását a falszerkezetből, lekötni a sókat a habarcsrétegben és megakadályozni, hogy a továbbiakban sóvirág és penész alakuljon ki. A gazdaságos csomagolások mellett gazdaságos az anyagszükséglet, mind az injektálás, mind a falszárító vakolat felhelyezése során nagyon kevés lesz az anyag- és hulladékveszteség, injektálás során nem kell tartanunk az anyag visszafolyásától.

A szigetelés veszélytelen az egészségre, mivel az injektálókrém vizes bázisú, nem maró hatású és nem gyúlékony.