CHANNEL Kft.  16 éve a SIKA megbizható partnere          
Ügyfélszolgálat: +36-70-772-1309,  +36-20-466-2008 ,  +36-20-466-0021   e-mail:    info@skbolt.hu 

Vízszigetelés

A vízszigetelés elengedhetetlen része minden olyan épületnek, amely kapcsolatba léphet a vízzel vagy nedvességgel. Ha a helyes módon alkalmazzák, az épületek védelmet élveznek a víz okozta káros hatásoktól. Ha azonban nem optimális, ez nagyon nagy károkat okozhat.

A vízszigetelés problémái lehetnek nagyon egyszerűek vagy szinte lehetetlen megoldásúak. Az egyszerűségből adódó problémák általában a tető vízszigetelésével vagy az alapozás révén fordulnak elő, míg a komplex problémák a vizes vagy nedves helyiségekre vonatkoznak, mint például a fürdőszobára és a medencére. A vízszigeteléseknek egy bizonyos osztályzás szerint két fajtája van, a pozitív és negatív szigetelés. A pozitív vízszigetelés azok az anyagok és technikák, amelyek arra szolgálnak, hogy a folyadék a szerkezet külső oldalán maradjon. Egy jó példa erre a tetőszigetelés, az erkélyek vagy a teraszok vízszigetelése. Ezzel szemben a negatív vízszigetelés a víz azon képességére vonatkozik, hogy felfelé mozog, amikor a talajvíztől vagy a felszín alatti víztől kapillárisokon keresztül jut el az épületszerkezetbe. A talajvíz és a talajnedvesség elleni szigetelés célja a szerkezetek aljának vízszigetelése, és ezzel elkerülhető, hogy az épület problémái növekedjenek.

A vízszigetelés anyagai és technikái sokfélék. A cementalapú anyagok, mint például a csempe alatti kent szigetelések és a tömegbeton, ideálisak a fürdőszobák és a medencék szerkezeti elemeihez. A poliuretánok és a polimerrel módosított beton is hasonló célt szolgál. A műanyaggal módosított bitumenes anyagok elterjedtek a tetők, a teraszok és az erkélyek vízszigetelésére. Az anyagokon kívül a vízszigetelésben alkalmazott technikák és módszerek is nagyon változatosak. 

Összességében, a vízszigetelés megfelelő alkalmazása alapvető az épületek hosszú távú védelme érdekében. Szerencsére ma már sokféle anyag és technika áll rendelkezésre, így kiválaszthatja a legmegfelelőbbet az épületének. Ha bizonytalan a vízszigetelésben, javasoljuk, hogy bízzon meg egy szakértőt a feladattal. Előfordulhat, hogy a későbbi épületi károk nagyobbak lesznek, ha nem alkalmaz egy megfelelő eljárást és anyagokat.

A vízszigetelés olyan eljárás, amelynek során javítják vagy biztosítják, hogy egy épület, építmény vagy csomópont vízzáró legyen. A vízszigetelés célja az épületek és a szerkezetek védelme a bejutó vízzel szemben. Az épületek többsége hatékony vízszigeteléssel rendelkezik, hogy megakadályozzák a víz bejutását a szerkezetekbe.

Az épületen belüli vízszigetelés általában az alap, tető, falak, nyílászárók és a vízellátó rendszerek biztosításával történik. Az alapszigetelés az épület alapjának belső vagy külső oldalán található. Az épület belső felén a nem szigetelt alap és talaj közé egy vízszigetelő réteget építenek be. Ezek a rétegek olyan anyagokból készülnek, amelyeket a talajvíz vagy talajnedvesség nem tud áthatolni, így megakadályozzák a nedvesedést a szerkezetekben. Az épület külső felületének szigetelése azonban az épület látványos pontja is lehet.

A külső szigetelést lehet vakolat, fólia, vízzáró habarcs vagy más anyagok alkalmazásával is megoldani. A tető vízszigetelése az épület legkényesebb pontja lehet. Az épületek tetői az időjárás viszontagságainak kitett helyzetben vannak, így fontos a teljes vízhatlan szigetelés. A tető általában lefolyókkal és ereszcsatornákkal rendelkezik, amelyek a víz lefolyását biztosítják az épülettől. Az épületek falainak szigetelése szintén fontos lépés a vízszigetelésben. A vízszigetelési eljárások alapvető célja az épületek és szerkezetek védelme az olyan káros hatásokkal szemben, amelyek megjelenhetnek a nedvesség és a víz befolyása miatt.

A megfelelő vízszigetelés biztosítja, hogy az épületek hosszabb élettartamúak legyenek, és megfelelő védelmet nyújtsanak a bennük élőknek vagy dolgozóknak.